Livsgleder "Joys of Life"

10 typer proteinrik mat jeg bruker i mitt kosthold

«Med bare en kropp på lager tar jeg vare på den jeg har»

Kjære leser, glem sommerkroppen eller kortsiktige løsninger. Jeg vil snakke litt om å være sunn og frisk året rundt.

I de senere årene har jeg fått stadig mer spørsmål fra omverden når det gjelder trening, og kosthold. Jeg har fått stadig flere spørsmål om hvordan jeg spiser, og trener samt hvordan jeg når mine mål når det kommer til å holde kroppen i gang. Etter fylte førti er dette definitivt viktigere for meg enn noen gang tidligere, men jeg gjør det fortsatt enkelt. Fylte førti er ingen krise så lenge man har et bevisst forhold til mat, søvn og trening. Bevisst men ikke fanatisk er min leveregel.

For meg personlig har det å holde seg i form ved høyt aktivitetsnivå alltid vært en interesse, og selv om jeg nok ikke er av de som teller kalorier eller lever på slankemat, så har jeg noen overordnede prinsipper. Først av alt så  lever jeg med en leveregel som sier at all bevegelse er positiv for kropp og sjel. Det å gå til kontoret, sykle til trening eller ta en svømmetur i sommerhalvåret gir mye. Deretter så har jeg alltid hatt en forkjærlighet for trening på gymmet, og da gjør jeg det på mitt sett. Ulike ukedager er satt av til trening av ulike muskelgrupper og kroppsdeler.  Torsdag er dagen for trening av beina. Torsdag er også den dagen som gir meg mye ekstra når det gjelder å holde mageregionen i form. Den er det alltid mange som spør om. Magen altså. Tren bein!

Når det gjelder kosthold så er jeg opptatt av å få i meg proteinrik mat, og som en fyr som blir tynn når jeg ikke trener mye så er noe av det viktigste å spise nok. Jeg spiser som regel det jeg kaller for rent, og da legger jeg vekt på ingredienser som kylling, kalkun, biff, tunfisk, lam, torsk, roast-beef, laks eller makrell og da nesten alltid kombinert med ris eller poteter. I perioder der jeg skal gjøre reklame eller synlighetsjobber som gjør at jeg skal ned i vekt så dropper jeg brød. Brus det drikker jeg aldri. Ikke alkohol heller! Om jeg skal få i meg noe søtt så drikker jeg aller helst juice eller en smoothie. Milk-shake er min «kryptonite»

Den siste tiden har jeg fått helt hang-up på «Power-shake» hos Joe & the Juice. Uten at jeg nødvendigvis vet hvor sunn den er.

En annen ting jeg ikke kan leve uten er sjokolade, men i perioder hvor jeg gjør oppdrag som krever en slankere Kjell-Ola så får jeg i meg sjokolade-behovet gjennom protein-shake eller sjokomelk. Kompiser som vil i gang med trening, eller som vil bygge muskler spør meg alltid om hvorfor jeg bruker proteinpulver etter trening. For meg handler det om å restituere, og holde vekten oppe, men sånn i hverdagen er det et godt basis kosthold som gjør at jeg holder sommerkroppen hele året.

Her følger 10 typer mat jeg alltid vet at jeg kan spise når helårskroppen skal holdes i gang. Dette er matvarer med stor andel protein.

  1. Kyllingbryst (aller helst med kokosnøtt melk – yummy) Gir mye protein og vitamin B12 og B6
  2. Kalkunbryst (proteiner og B vitaminer)
  3. Biff (proteiner og vitamin B6)
  4. Lam (Godt med proteiner samt B vitaminer og sink på kjøpet)
  5. Torsk
  6. Roast-beef
  7. Laks
  8. Makrell
  9. Flyndre
  10. Laks

Ferdigmat som kommer i pose, eller frossen pizza er for meg «no-go». En kriseløsning en gang i året til nød.

I hverdagen forsøker jeg å kombinere et kosthold med en jevn fordeling av fisk og kjøtt. For meg rent personlig er ikke det viktigste med kostholdet annet enn at kropp og sjel alltid har det best når kroppen får riktig bensin. Alle fordelene som mer og bedre energi gir meg bruker jeg opp på kontoret eller ute i naturen.

En gladere Kjell-Ola er en ren bonus.