Livsgleder "Joys of Life"

10 ting som det å være i 30 årene har lært meg om økonomi – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

«Tretti eller førti-årskriser er bare tull. Her er hva jeg tar med meg fra trettiårene når jeg senere i år runder første 40»

Jeg bruker si at trettiårene var det tiåret da jeg ble trygg nok på meg selv til å innse mine feil, og begrensninger. Med det som utgangspunkt tok jeg denne uken pennen fatt med et formål av motsatt karakter. Hva har egentlig trettiårene lært meg om økonomi, og styring av egen karriere og ressurser?

Min topp 10 liste får du her.

  1. Du bør alltid ha oppsparte midler til å kunne håndtere en krise. Kriser vil komme!
  2. Det er aldri gøy å ha mer gjeld enn hva nattesøvnen klarer å håndtere.
  3. Det å orientere seg i jobb og karriere markedet er omtrent som å se etter en livsledsager på privaten. Det er først når du ser alt du ikke vil ha at du innser hva du innerst inne ønsker deg eller har.
  4. Trettiårene er tiåret da du kan, og kanskje skal hente ut avkastning på alt arbeidet du la ned i tjueårene. Så fort du har passert 40, kan kurven snu for i vår tid er kompetanse ferskvare og trettiårene er av mange betegnet som den økonomiske gullalderen. Cash in!
  5. Forbrukslån og kredittkort som ikke betales ned umiddelbart er den raskeste veien til fattigdom, og havner du først utpå den karusellen da er det greit å samle alt et sted. Dyr gjeld mange steder er krise! Ikke minst for nattesøvnen og dermed også helsa.
  6. Ta risiko om du har en drøm om å starte eget. Det er alltid mer gøy å bygge sin egen drøm enn å bygge andres og med det sagt, så er det beste valget jeg har tatt i 30-årene å satse alt på egen virksomhet.
  7. Bruk penger på å oppfylle drømmene dine, men ikke bruk tid eller penger på hva andre tenker eller forventer av deg så lenge de ikke er i samme båt som deg.
  8. Bruk penger på sunn mat og egen helse.
  9. Unn deg noen ekstra når ting går bra – for i tøffere tider er det greit å ha et minne om suksessen og hva den faktisk gav.
  10. Selv deg selv aldri på billigsalg. Gjør du det først en gang så er det umulig å ta seg ordentlig betalt etterpå.

I år blir jeg 40, og da er det jo på sin plass med spørsmålet som jeg får stadig oftere. Er jeg nært forestående en kommende 40-års krise? Nei, når sant skal sies så har jeg aldri hatt det bedre med meg selv og menneskene rundt meg enn det siste året, og mye skyldes nok den tryggheten som kommer med det å bli voksen.

Alternativet til å bli 40 er jo også ganske begredelig. Det å ikke skulle bli 40 er langt mer skremmende.

Relatert

Share: