Livsgleder "Joys of Life"

10 gode grunner til at du burde vært på hytta – The Modern Corporate

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kjære lesere, la meg ta deg med til det stedet der du finner deg selv og blir ny.

For en tid tilbake spurte en britisk kollega meg hvor i landet Norge byen, eller stedet som vi nordmenn kaller «Hytta» egentlig er. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle svare.

Engelskmannen hadde tenkt på det lenge sa han.  Med det forsto jeg det som om engelskmannen forsøkte å forstå om nordmenn flest. Han hadde sett, og observert. Iaktktatt og  konkludert. Hytta var en viktig del av vår kultur, og derfor ville han nå lære mer om denne favorittbyen vår som både lå ved fjellet og sjøen. Stedet måtte være magisk sa briten, og ja han har jo så rett.

Hvorfor vi hiver oss ellers i bilen på torsdag eller fredag og kjører flere timer til dette stedet der ingenting egentlig skjer? Stedet der vi tidligere hadde gress på taket og utedo. Briten var i alle fall klar i sin tale.  «Nordmenn er stort sett alltid på vei til eller fra hytta». Dette stemningsfulle stedet som sitter så dypt i våre gener at vi rømmer dit så fort sommeren begynner eller høsten tar til. Han ville vite mer.

Det er noe nærmest hellig med nordmenns forhold til det vi kaller «hytta», og selv om hytter er noe helt annet enn hytter var, så finnes det fortsatt så utrolig mange gode grunner til å finne krefter litt borte fra hjemme blant fjord eller fjell. La meg dele litt personlig om hytta.

Min morfar var min første introduksjon til ordet hytta i tidlig barndom. Hans hytte ved Ål var som hytter var den gang en hytte passet til ordet rette forstand. En hytte! Uten do, og innlagt vann. Med gress på taket og peis. Uten vei til døra og med et fiskevann som nærmeste nabo. Morfar kjøpte nabotomten bare for sikkerhetsskyld. Han ville ikke risikere å få naboer. Det hadde vært krise. Hytta skulle være nabofri – sånn var det bare.

Når morfar fikk enda mer lyst på hytte kjøpte han en hytte ved havet også. Han hadde blitt en hytte-samler. Samlingen besto nå av to små magiske hus i hver sin retning. En ved sjøen i Sverige og en på fjellet. Begge ble en viktig del av min oppvekst. Begge ble  en viktig del i det at min søster og jeg ble kjent med annet enn bylivet. Alt startet på fjell-hytta. Hytta ved havet ble senere den viktigste for meg personlig, men det er en annen historie. La oss holde oss på fjellet.

Det var ved denne hytta at jeg fant mine første fantastiske skatter i naturen, og det var ved den samme hytta at jeg forelsket meg i både fjell og vann.

På morfars fjellhytte lærte jeg å «spikke», fiske, gå tur og finne glede i naturen. For de som vokser opp i dag er det viktigere enn noen gang. Det er viktigere fordi kloden snurrer så fort og stiller så mange krav til oss at «hytta» kan fungere både som veien til naturen, og veien til «digital-rehab». På hytta er nemlig naturen din beste venn og selv om de fleste av oss i dag har like mye teknologi, eller mer på hytta enn hjemme så er hytta fortsatt nordmenns skjulte skatt.

Det er enkelt å forklare hvorfor;

google.com, pub-6905860652595790, DIRECT, f08c47fec0942fa0
  1. En helg på hytta er som to måneder på vanlig ferie
  2. Sjø eller fjell – naturen er til for at vi mennesker skal bruke den
  3. Du får ikke bedre luft eller vann enn på hytta
  4. Hytta klager ikke. Hytta forstår deg!
  5. Hytta har andre naboer enn hjemme
  6. Det er noe veldig sosialt med å stå i bilkø ut av byen fredag og tilbake søndag
  7. Gullrekka på TV er aldri bedre enn på hytta
  8. Om det ikke var for hytta hadde de sluttet å selge Ludo og Monopol for lenge siden
  9. Det å sitte under et pledd og gjøre ingenting er helt greit på hytta. Er man to kalles det kort og godt peiskos.
  10. En gammel bok eller et antikk Donald blad fremstår på hytta som den reneste gullskatten. Gamle møbler som du ikke vil ha hjemme blir ren og skjær nostalgi på en hytte,

Det er derfor hytta er så magisk.

Om du som meg er i byen, eller hjemme og ikke på hytta denne helgen så er det fortsatt lov å komme seg ut i naturen. Denne helgen skal jeg nyte Oslofjorden på brett. Det er en skatt i seg selv, og den ligger et steinkast hjemmefra. Det er de små skattene som skinner mest, og i morgen skal jeg dele skatten Oslofjorden med en som betyr virkelig mye for meg. Slike opplevelser blir det «album-minner av»

God helg godtfolk. Stay safe!

Relatert

Share: